Over het loket en de partners
De partijen die in 2020 naar aanleiding van de Covid19-crisis samen het Kickstart Cultuurfonds begonnen, hebben ervaren dat die bundeling van krachten erg effectief was. De deelnemende fondsen waardeerden de samenwerking en de onderlinge kennisdeling, en de culturele sector waardeerde het 1-loket-principe en de snelheid die het tijdelijke fonds in de afhandeling bood. Vanwege die wederzijdse waardering wordt de samenwerking voortgezet, niet meer in de vorm van een noodfonds voor corona, maar in de vorm van een programma met een langere looptijd, specifiek rondom digitalisering.
De afgelopen jaren is, als gevolg van de coronacrisis, gebleken dat online cultuuraanbod en online communicatie veel te bieden hebben, niet alleen als vervanging van offline/fysiek maar als waardevolle aanvulling. Culturele organisaties hebben steun nodig om de kansen die digitale technologie biedt, te kunnen blijven grijpen, om zo een nieuwe, goede balans te kunnen vinden tussen online en offline. Daar is steun voor nodig in de vorm van donaties, maar ook in de vorm van kennis die we samen met de sector willen ontwikkelen en delen. Dit programma is van toegevoegde waarde op de bestaande regelingen van de deelnemende fondsen. Binnen DigitALL willen de fondsen samen met de culturele sector meer leren over wat een digitaal project tot een goed project maakt.
Het Kickstart Cultuurfonds heeft de culturele sector met 1.126 donaties geholpen om zich aan te passen aan de vereisten van de anderhalvemetersamenleving. Daarbij zijn materialen aangeschaft, ruimtes heringericht en werkwijzen aangepast. De noodhulp van Kickstart Cultuurfonds is daarmee aan een einde gekomen.
Cultuurloket DigitALL gaat van start met een budget van circa 4 miljoen euro voor 2022. Gaandeweg het programma verwachten we dat budget te kunnen verhogen.
Cultuurloket DigitALL wil eraan bijdragen dat culturele instellingen in de hele sector de kansen van digitale technologie gaan benutten. De focus ligt niet zozeer op innovatie of op landelijk voorbeeldstellende, vernieuwende projecten, maar op projecten die de aanvragende organisaties wezenlijk helpen hun relatie met het publiek te versterken via de toepassing van digitale technologie. Ook lokale of regionale projecten komen in aanmerking. Wel gaat de sterke voorkeur uit naar ondersteuning van samenwerkingsprojecten.
Over de aanvraagcriteria en voorwaarden
Hoe meer categorieën we bedienen, hoe meer het budget versnippert. We hebben de keuze gemaakt om juist voor de theaters, muziekpodia, filmtheaters, musea, festivals en producenten van professionele podiumkunsten in heel Nederland verschil te kunnen maken. Andere typen culturele instellingen kunnen wel als samenwerkingspartner bij een project betrokken zijn, maar kunnen niet de penvoerder zijn van een aanvraag bij Cultuurloket DigitALL.
Bij Cultuurloket DigitALL staat niet de technologie voorop, maar het verhaal van de culturele instelling. Het gaat erom dat een culturele instelling kan uitleggen waarom de inzet van digitale technologie nodig is om een groter of meer divers publiek te kunnen bereiken, het publiek een betere product/dienst te leveren of de relatie met het publiek te versterken. De ambitie vanuit Cultuurloket DigitALL is om culturele instellingen hier een flinke stap verder in te helpen. Het gaat dus om meer dan 'gewoon' een nieuwe website zoals alle culturele instellingen die eens in de zoveel tijd nodig hebben. Om welke digitale technologie het dan wel gaat, dat vullen we liever niet te veel in. We laten het graag aan culturele instellingen over om toe te lichten welke ambitie ten aanzien van hun publiek ze hebben en welke technologie daar het beste bij past.
Cultuurloket DigitALL zal de regeling een aantal keer tussentijds evalueren en indien nodig bijstellen om nog beter aan te sluiten bij wat er nodig is in de sector. Wijzigingen worden op deze website aangekondigd.
Digitale middelen die specifiek voor het onderwijs worden ontwikkeld, zoals apps voor het digiboard of educatieve apps, komen niet in aanmerking voor ondersteuning door Cultuurloket DigitALL. Als de toepassing ook voor een groter publieksbereik wordt ingezet, kan hier wel ondersteuning voor worden aangevraagd. In dat geval moet duidelijk worden aangegeven welk bereik binnen scholen wordt nagestreefd, en welk bereik voor algemeen publiek wordt beoogd.
Over het proces van aanvragen en toekennen
Een commissie met vertegenwoordigers van de deelnemende fondsen besluit hierover. Daarbij baseert de commissie zich op een advies van een onafhankelijk adviseur die de aanvraag behandelt. Ook kan de commissie, afhankelijk van het onderwerp van de aanvraag, informatie inwinnen van experts op het gebied van digitale technologie en digitale verdienmodellen.
DEN, Cultuur+Ondernemen en Art-Up hebben kennis die aanvullend is op die van de deelnemende fondsen. Kennis die juist bij een programma over digitalisering erg van toegevoegde waarde is, bijvoorbeeld op het gebied van digitale transformatie en digitale integraliteit, op het vlak van hybride ondernemen en digitale verdienmodellen, en op het gebied van innovatief werken. DEN, Cultuur+Ondernemen en Art-Up zijn daarom samenwerkingspartners van Cultuurloket DigitALL. Zij helpen om culturele instellingen - waar nodig en passend - te koppelen aan de juiste experts, workshops of begeleiding, en voeren daarvan ook een deel uit. Daarnaast leggen ze kennis die we tijdens het programma opdoen vast en delen ze die kennis vervolgens weer breder in de sector.
Wanneer de adviseur en selectiecommissie een plan positief beoordelen, wordt de aanvrager uitgenodigd voor een kennisontwikkelingsgesprek. In dat gesprek stellen we vragen over bijvoorbeeld het publiek, de projectaanpak, het verdienmodel en de manier waarop het project doorwerkt op verschillende aspecten van de organisatie. Waar we zien dat een project versterkt kan worden, bieden we advies aan van een ervaren coach, deelname aan een workshop of een intervisieprogramma. Ook bespreken we hoe de kennis die voortkomt uit het project met de sector gedeeld kan worden. Naar aanleiding van dit gesprek wordt de aanvraag definitief beoordeeld.
Of dit kan hangt af van het beleid van ieder fonds afzonderlijk. Check het voor de zekerheid bij de betreffende fondsen.
Wij blijven graag goed op de hoogte van de voortgang van het project. Bij toekenning maken we afspraken over een evaluatiegesprek en eventueel - afhankelijk van de duur van het project - over tussenevaluaties. We vinden het belangrijk om te leren van projecten en om kennis die in het programma ontstaat, met elkaar en met anderen in de sector te delen.
Cultuurloket DigitALL werkt niet met deadlines, aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Na indiening ontvang je een automatische ontvangstbevestiging. Binnen 8 weken na indiening ontvang je bericht over de toekenning of afwijzing van de aanvraag.
Cultuurloket DigitALL werkt niet met een vast format voor projectplannen, omdat sommige projecten meer toelichting behoeven dan andere.
Een projectplan moet in ieder geval de volgende onderdelen bevatten:
• Inleiding waarin je beschrijft wat de aanleiding van het plan is;
• Inhoudelijke omschrijving van het project waarin je beschrijft wat jullie willen gaan maken/ontwikkelen/doen;
• Eventueel een toelichting op de techniek indien dat van toepassing is;
• Plan van aanpak waarin je beschrijft hoe jullie het project willen realiseren - is er bijvoorbeeld sprake van werken in verschillende fases of van inzet van een bepaalde methodiek?
• Planning waarin je inzicht geeft in welk tijdsbestek het project wordt uitgevoerd.
Technische vragen
Neem voor (enkel) technische problemen contact op door een mail te sturen aan i&a@cultuurfonds.nl.
Hoe je ons kan bereiken
Contactgegevens
Telefoonnummer
020 800 9150 - dinsdag tussen 13:00 en 17:00 uurE-mailadres
info@cultuurloketdigitall.nlOverige vragen
Heb je een andere vraag?
Stuur een bericht of bel met één van onze adviseurs tijdens het wekelijkse spreekuur op dinsdag van 13.00 tot 17.00 uur, via telefoonnummer: 020 800 9150.