Projectbijdrage
Online Limburgs Museum
Een interactief digitaal museum met het Limburgs Museum als facilitator van het collectieve geheugen van Limburg
“Via User Generated Content bouwt iedereen eenvoudig mee aan het collectieve geheugen van Limburg en de LimburgCollectie. We verwachten dat een aantal van de online bezoekers converteert tot fysieke bezoekers.”
Bert Mennings, directeur Limburgs Museum
Met het Online Limburgs Museum (OLM) wil het Limburgs Museum het toekomstig erfgoed verzamelen, verbinden, verrijken, vastleggen en delen met een groter, nieuwer en jonger publiek. Het is een online museum waarin het collectieve geheugen van Limburg een plaats krijgt: de verhalen van individuen, gemeenschappen, culturele – en mediapartners.
Het Limburgs Museum zet de eigen collectie plus die van hun partners in als basis en aanknopingspunt om verhalen te vertellen over Limburg en van Limburgers. Het moet een platform worden voor en door (Limburgs) publiek: publieksparticipatie wordt in de online omgeving ingebouwd.
De projectbijdrage van Cultuurloket DigitALL wordt gebruikt voor de ontwikkeling van fase 1 en 2 van het OLM, voor zowel de technische ontwikkeling als de inzet van redacteuren.
In dit project werkt het Limburgs Museum samen met Bravoure, Coöperatie Erfgoed Limburg (48 leden), Historisch Centrum Limburg, Huis voor de Kunsten, Limburg Film Office, LGOG, Netwerk Digitaal Erfgoed, Omroep L1, Sociaal Historisch Centrum Limburg, en Universiteits Bibliotheek Universiteit Maastricht.
Voortgang
Online Limburgs Museum is live

Online Limburgs Museum live
Op 16 maart was het zover. De online feed vol verhalen voor en door Limburgers, oftewel Ons Limburgs Museum, is nu live. Dit multimediale platform brengt losse verhalen samen, geeft ze context en vormt zo het culturele geheugen van de provincie Limburg. Stap in een stroomvertelling die je telkens verrast en inspireert. Dwaal door een mozaïek van mooie verhalen: van bewoners van vroeger, van kunstenaars van nu en van de Limburgers van de toekomst. Ons Limburgs Museum : Van ós. Voor iedereen.
Bezoek het Online Limburgs Museum