Hoe kun je onderzoek doen naar online publieksbeleving?
De coronacrisis zorgde voor een enorme toename in het digitale aanbod van kunst-, erfgoed- en culturele instellingen. Dit bleek dit een enorme kans voor de cultuursector om veel meer te leren over het duurzaam inzetten van digitaal aanbod. Er is publieksonderzoek gedaan naar hoe het publiek cultuur online beleeft.
DEN startte in september 2020 een pilot om met vijf instellingen onderzoek te doen naar digitale publieksbeleving. De deelnemende instellingen waren Streekarchief Gooi- en Vechtstreek, De Nederlandse Dansdagen, Erfgoedfestival georganiseerd door Erfgoed Gelderland, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Mauritshuis.
Anna Elffers, adviseur, onderzoeker en docent op het gebied van cultuur en publiek was als extern adviseur betrokken bij dit traject. In de pilot trokken DEN, Anna Elffers en de vijf instellingen samen op om te leren door ervaringen uit te wisselen. Er werd gekozen voor de onderzoeksmethode van microsurveys. Het doel was om meer inzicht te krijgen in de publieksbeleving bij digitaal aanbod en tegelijk om uit te testen of een microsurvey hiervoor een nuttig instrument is.
Sophie Heijkoop (DEN) en Anna Elffers (extern adviseur) doen in het artikel ‘Mogen wij u enkele vragen stellen?’ samen verslag van de bevindingen en aanbevelingen van de pilot ‘Onderzoek naar online publieksbeleving’ en geven antwoord op de vraag: hoe kun je onderzoek doen naar online publieksbeleving?