Artikel
De maatschappelijke kansen van digitalisering
In de laatste anderhalf jaar hebben veel culturele instellingen en makers in digitalisering een veilige haven gevonden: van innovatieve artistieke producten tot online educatieplatforms en online festivalervaringen. Wat onderbelicht blijft, is dat digitalisering een krachtig maatschappelijk middel is.
We zien dat experimenten met digitale activiteiten langzaam opdrogen, zeker bij kleinere instellingen. Wanneer zij dezelfde budgetten, kostenposten en outputverplichtingen weer voor het fysieke bezoek moeten aanwenden, kunnen zij onmogelijk het publiek op afstand optimaal blijven bedienen. Uitermate jammer, aangezien de waarde van het digitale kanaal voor de cultuursector in de afgelopen coronaperiode wel degelijk is bewezen.
Wat Maaike Verberk, directeur van DEN, betreft keren we daarom helemaal niet terug naar het oude normaal. Sterker nog, dit is het moment om de vruchten te plukken van de digitale stroomversnelling die de coronacrisis teweeg heeft gebracht. De manieren om cultuur te produceren, presenteren, beleven en archiveren zijn ingrijpend veranderd. En het publiek verandert mee. Recentelijk rapporteerde de SER dat een groot deel van de samenleving een hybride levensstijl heeft omarmd, cultuur inbegrepen.